Loading...
Onderhoud werkbladen

Onderhoud werkbladen

Onderhoud werkbladen

De belangrijkste plek in uw keuken is ongetwijfeld het “aanrecht”. Of meer eigentijds: het keukenblad. Ga maar eens na hoeveel uren per week u daar bezig bent. Het is de basis voor het bereiden van een maaltijd. U maakt er alle ingrediënten op klaar, u kookt er aan en wast er aan af. U gebruikt het als werkplek voor allerhande keukenmachines én als sierelement. Kortom, het is de centrale plaats in de keuken. Wist u overigens dat het woord “aanrecht” van aanrichten komt dat vroeger het bereiden en opdienen van spijs en drank betekende? Tot begin jaren zestig kon men voor een keukenblad kiezen uit terrazzo of…..terrazzo. Het overbekende zwart-witgevlekte aanrecht met spoelbak in zwart-witblokjes. Uniformiteit alom. Het keukenblad is inmiddels echter net zo aan mode onderhevig als de rest van de keuken. Veel nieuwe materialen, mooie structuren, hygiënisch, makkelijk schoon te houden en met prachtige spoelbakken en trendy kranen. Laat u inspireren!

Kunststof

Toplaminaat-oppervlakken zijn poriënvrij gesloten en hebben dus geen bijzonder onderhoud nodig. Bij werkbladen volstaat het regelmatig reinigen met zachte schoonmaakmiddelen. Bij grote vervuiling (lange inwerking van thee, koffie en wijn) onverdund afwasmiddel een nacht laten inwerken op de plek des onheils. Gebruik nooit en te nimmer schuurmiddelen, schuurpoeder, staalwol, of schuursponzen.

De hittebestendigheid van kunststof werkbladen is hoog, maar een pan zo van een warmtebron op het aanrecht zetten kan niet. Gebruik daarom altijd een onderzetter.

Snijd niet direct op het werkblad maar op een snijplank; ondanks de krasbestendigheid is dat de enige manier om alle krassen te voorkomen.

Massief geolied hout

Een levend materiaal wat erg duurzaam is, op voorwaarde dat het minimaal wordt onderhouden. Gebruik altijd een pakket voor onderhoud dat meestal meegeleverd wordt.

Let erop dat geen vloeistof (water, wijn enz.) op het werkblad blijft staan; dat zou vlekken kunnen veroorzaken die diep intrekken. Mochten er toch vlekken ontstaan op het werkblad, dan kunnen de vlekken worden afgeschuurd, vervolgens een laagje olie aan brengen is meestal voldoende op de beschadigde gedeelten.

Nooit gebruik maken van verkrijgbare olieproducten voor exotisch hardhout, meubelwas, plantaardige olie voor keukengebruik, of producten op siliconenbasis.

Hardsteen

Schoonmaakmiddelen van tegenwoordig hebben een hoge ph-waarde en zijn daardoor schadelijk voor het hardsteen. Dit geldt ook voor wijn, citroensap, azijn, tomatensap, enz.

Hardsteen is veel zachter dan graniet, er ontstaan dan ook makkelijker krasjes in het blad. Een hardstenen werkblad dient geregeld in de was of groene zeep gezet te worden.

Graniet

Graniet is een compacte steensoort. Bij de gepolijste granieten werkbladen kunnen er geen vloeistoffen in doordringen. Om een glanzend aspect te verkrijgen; reinigen met een zachte doek en water of met een glasreiniger.

Roestvrij staal

Verwijder gewone vlekken met een gewoon reinigingsmiddel zoals spiritus of zeepwater. Vervolgens afspoelen met warm water en droogwrijven. Bij hardnekkige vlekken en bij watervlekken die zich moeilijk laten verwijderen, raden wij het gebruik aan van een speciaal product voor roestvrij staal. Dit product geeft extra bescherming dankzij een vochtwerend laagje.